Fordøyelses-, lever- og galleblæreinsuffisiens: Som en oppvarmende, flyktig oljerik urt,
Rosmarin har en sterk affinitet for fordøyelsessystemet, og oljene gir det en stor affinitet
for leveren og galleblæren. På grunn av den skarpe og tørkende energien har Rosemary det
den dypeste innvirkningen på slim eller katar i fordøyelsessystemet.
Når du er i magen, er den mest vanlige klagen kvalme, når den er i tykktarmen
slimete i avføringen eller forstoppelse. Denne akkumuleringen av slim er ofte a
konstitusjonell dynamikk så vel som en intoleranse mot en bestemt mat, spesielt meieriprodukter
som er kapha-genic.
Den oppvarmende karminative egenskapen til Rosemary bidrar til å bringe blodstrømmen til området og
å fjerne gass, oppblåsthet, kramper og generelle vindforhold i fordøyelsessystemet. De
mild astringency hjelper til med å tørke opp for mye fuktighet og gjenopprette appetitten.
Det er viktig å vurdere og huske at nervesystemet innerverer sterkt
fordøyelsessystemet gjennom den parasympatiske siden og så mye av fordøyelsesfunksjonen vår
er avhengig av riktig timing og avfyring av nerver for å stimulere peristaltikk, åpen
lukkemusklene, signal for kjemisk frigjøring, og kommunisere til bukspyttkjertelen, leveren og galle
blære. Hvis nervesystemet er i deprimert tilstand som nevnt i siste avsnitt, da
fordøyelsessystemet vil ofte også lide. Det er ofte ukoordinert, med
sekreter som skjer på feil tid, ikke skjer når de skal, ventiler
sitte fast eller lukket, feil enzymsekresjoner basert på maten spist, osv. Dermed
å korrigere fordøyelsessystemet innebærer ofte å korrigere det underliggende nervesystemet
inngang. Rosemary er en av våre kritiske midler her, som Wood Betony (Stachys
betonica), johannesurt (Hypericum perforatum), og hele vår kategori av bittere nervesorter
(Blue Vervain, humle, kamille, Motherwort, etc).
Forbedringen av fordøyelseskanalen, så vel som metabolismen som helhet, er også forankret
i Rosemarys tilhørighet til leveren og galleblæren. Rosemary er unik i sin evne til
utvide leverpulsåren, som er ansvarlig for å bringe ferskt oksygenert blod inn i
lever. Etter å ha spist et stort måltid, blir leveren oversvømmet med "skittent blod" fra portvenen,
full av næringsstoffer og giftstoffer fra maten som leveren må behandle. Dermed krever det
ingen liten mengde friskt blod. På denne måten kan Rosemary sees på som et "leveravslappende middel" for
når det er mangel på frisk blodtilførsel og resulterende spenning og stagnasjon i leveren.
Fettheten generelt bidrar til å stimulere lever- / galleblæreaktivitet, og den har til og med en
biokjemisk effekt for å hjelpe den til å metabolisere hormonet kortisol mer effektivt. Til
denne sistnevnte effekten, den kombinerer ganske pent med lakris (Glycyrrhiza glabra) og St. John’s
Urte (Hypericum perforatum).